Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kórház és temető
  2007-12-19 16:20:20, szerda
 
  KÓRHÁZ ÉS TEMETŐ
2007-12-19. 15:50:00

Karácsonyi gondolatokat készültem írni, benne arról is, hogy van kiút a végletekig lejáratott, valóban padlóra küldött egészségügy jelen helyzetéből.

A megoldás kulcsa: visszatérés a több mint két évezredes európai orvoslás alapgondolataihoz, nevezetesen a Hippokratész által megfogalmazott elvekhez. Az írás végén megtalálható lesz ez is, de az elmúlt órák történései, a december 17-i parlamenti ülésen történtek más kezdetet adnak a gondolatsornak.

A magyarság elleni megszorító, évtizedek sorába rendezve akár megtorlónak is nevezhető intézkedések nem hatnak a meglepetés erejével. Az egészségbiztosításról való végszavazás jól időzítetten, mintegy karácsonyi ajándékként érkezett, jelentőségében rokon a három évvel ezelőtti, december 5-i magyar állampolgársággal kapcsolatos véleménynyilvánítással. A háttérhatalom igényeinek megfelelően a demokratikusnak csúfolt keretekben megválasztott képviselők immár folyamatosan, jól megfizetetten szavaznak a magyarság ellen. Az egészségbiztosítás átalakításának jóváhagyása legjobban a mefisztói rondó soraival jellemezhető, "eladó az egész világ...".

Immár 17 év óta erről szól a küzdelem, és az üzletvilág tűzön-vízen át mindenhova beteszi a lábát. Kevesen maradtak, akik mondják, de milliók érzik azt az igazságot, mely szerint a kultúra és az egészségügy halálát jelenti, ha az profitorientálttá válik. Miközben az ország a Gyurcsány-ellenes jelszavaktól, időnként erősödő megmozdulásoktól hangos, a háttérben az egyik valódi gyilkos szerepét egy szőke miniszternő játssza. Ha van kizárólag anyagiakban gondolkodó orvosi diplomás, akkor köztük az első számú maga Horváth miniszterasszony. Minden szava az üzletvilágot szolgálja, miközben az ismert kisebbségi pártjának gátlástalan kiszolgálója. A tényszerű tájékoztatáshoz soha nem lehet elégszer idézni, ő soha orvosi munkát nem végzett, így érdemben nem különbözik az elmúlt rendszer azon gyakorlatától, amely takarítónőből csinált vezérigazgatót.

A parlamenti ellenzék, utcai demonstrációk, szakszervezetek, civil és orvosszakmai társaságok minden tiltakozása ellenére került megszavazásra az egészségbiztosítás reformja. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nem jósol nagy jövőt ennek a történetnek. Legjobb példa erre az 1970-es évek orvostudományában az ún. integrált oktatás, aminek néhány éven belüli bukása már a kezdetkor sejthető volt. Történt ugyanis, hogy "nyugati mintára", de mindenképp hazai felsőbb utasításra a bevált oktatást a feje tetejére kellett állítani, aminek lényege az orvosi tantárgyak szétszabdalása volt.

Tehát az oktatás nem az évszázada bevált anatómia, élettan, kórbonctan, kórélettan majd a klinikai tárgyak oktatásának sorrendjében történt, hanem kiválasztott szervrendszerek szerint, tehát egy adott félévben egymás mellé került egy szervrendszer tárgyalása az anatómiától a kórélettanig anélkül, hogy egy-egy szakmának az alapvető törvényszerűségeit meg kellett volna összefüggéseiben tanulni. Egy évtizeden át hiányos alapokkal rendelkezők kaptak orvosi diplomát. Az elmúlt évtizedek bizonyítják, hogy lehet még mélyebbre süllyedni, és az egykor gondolkodó értelmiséget piaci rabszolgává süllyeszteni.

Az ország szorongatott helyzetében Gyurcsány, Kóka helyi megbízottjai avatnak milliárdos beruházásokat. Eközben egészségügyi centrumelnöki, dékáni nyilatkozatok hangzanak el arról, hogy mindez a külföldi betegellátást fogja szolgálni. Nem titok, az egyetemek "megélhetésük érdekében" futnak a piac után. Néhány helyi gyógyító tényezőtől eltekintve (pl. gyógyvíz vagy jó levegő), semmi nem indokolja a külföldi kezeléseket. Sem a magyartól, sem más európai betegtől nem kérdezte senki, akarja-e magát lakásától, családjától távol, "olcsóbban", Dél-Franciaországban vagy éppen Kelet-Európában kezeltetni. Bátran mondhatjuk, sem fogászati, sem "nagy műtéti" beavatkozásra nem kívánunk Európa másik végébe repülni. Nem érdekel az európai várólisták alakulása, de az sem, hogy e mesterségesen kialakított rendszerben most Kelet- vagy Nyugat-Magyarország hogyan áll. Az orvosok a helyükön vannak, írtam nemrég, a lakosságnak is meg kell szólalni saját érdeke védelmében.


Kórház és temető - morbid párosítás, de a hasonlatot kell megérteni. Egy év óta minden médiacsatornán az egészségügy helyzetéről van szó. Ez folyamatos lejáratás, az orvos-beteg kapcsolat megrontása, teljes a bizonytalanság orvosban és betegben egyaránt, a póker-arcú janicsárokat nem számítva. A könnyebb érthetőség kedvéért: olyan ez, mintha egy éven át folyna a vita arról, hogy milyen (üzleti) temetési biztosítás lenne köthető.

Egészséges gondolkodású ember ugyanis nem készül egy életen át a temetésére, ugyanígy beteges dolog évente azzal foglalkozni, milyen legyen az egészségbiztosítása. Keressen másik biztosítót, ahol kevesebbért pompásabb temetést ígérnek majd? Aki érteni akarja az üzleti biztosítási rendszerek lényegét, elég az autó- vagy egyéb értékbiztosításra gondolnia. A jól kitalált rendszerben egyetlen biztosító sem ráfizetéses, sőt, magas szinten nyereségorientált. Egy-egy biztosítási káreset bekövetkeztekor pedig hosszas utánjárással intézhetők a jogos kifizetések. Ebbe a körbe lépnek be most az egészségbiztosítók Horváth Ágnesnek, Kóka Jánosnak köszönhetően, de a személyeken túl fontosabb a háttérfolyamatokat meglátni.

Kórház és temető - temetjük azt az európai orvoslást. Hippokratész nyomán kellett volna februárban tiltakozni a vizitdíj ellen, aki az "Előírások" III. fejezetében így ír: "Az orvosnak első látogatása alkalmával nem szabad mindjárt a fizetségről való vitatkozással kezdenie, mert akkor azt sugallja a betegnek, hogyha nem jön létre megállapodás a díjazást illetően, akkor nem fog törődni vele és nem írja elő az azonnali gyógykezelést. A beteg sem fog nyugtalankodni a megszabott díj kifizetése miatt, mert ez különösen az akut betegségekben szenvedőkre nézve ártalmas.

A jó orvost ne a pénz megszerzése ösztökélje, hanem a hírnévé." De ugyancsak Hippokratész nyomán lehetne visszatérni a természethez, az emberi gondolkodáshoz. Az Előírások IX. fejezete szerint: "A beteget kezében tartó orvos a természet megőrzésén munkálkodik és nem próbálja meg megváltoztatni azt." Jó úton járna a parlamenti ügyvitel, ha mindezt a beteg, a beteg társadalom javára tudná fordítani az ultraliberális, természetellenes, nemtelen, szánalmas törvényhozás helyett.

Dr. Nagy Attila
orvos, közíró, Debrecen
drnagyattila@yahoo.co.uk


[Forrás: Dr. Nagy Attila]



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: miniszterasszony, összefüggéseiben, természetellenes, franciaországban, megmozdulásoktól, bekövetkeztekor, szervrendszerek, szakszervezetek, demokratikusnak, tájékoztatáshoz, ultraliberális, gondolkodáshoz, vezérigazgatót, gondolatsornak, megváltoztatni, szétszabdalása, jelentőségében, bizonytalanság, átalakításának, nyugtalankodni, médiacsatornán, megfogalmazott, beavatkozásra, megválasztott, háttérhatalom, megfizetetten, mesterségesen, gyógykezelést, betegségekben, vitatkozással, gyakorlatától, megszavazásra, demonstrációk, nyilatkozatok, beruházásokat, szervrendszer, végletekig lejáratott, megoldás kulcsa, több mint, írás végén, elmúlt órák, december 17-i, magyarság elleni, meglepetés erejével, három évvel, háttérhatalom igényeinek, demokratikusnak csúfolt, magyarság ellen, mefisztói rondó, egész világ, üzletvilág tűzön-vízen, egészségügy halálát, KÓRHÁZ ÉS TEMETŐ, Éger István, Magyar Orvosi Kamara, Horváth Ágnesnek, Kóka Jánosnak, Előírások IX, Nagy Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Búzaszentelés  A Gömb  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Krisztina b...  A föld szépségéért  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  A fenyő nem szép fa, (...)  Próbálkozni kell ahhoz,  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam Krisztinától  Két ember becsülete  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A fák lelke  A lelki élet nem arról szól, ....  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Naplemente  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Esti kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az elfogadásnak...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Beney Zsuzsa - Sirató  Volt egy...  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A Föld napja  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Kellemes esti időtöltést  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlék  György napra  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
végletekig lejáratott, megoldás kulcsa, több mint, írás végén, elmúlt órák, december 17-i, magyarság elleni, meglepetés erejével, három évvel, háttérhatalom igényeinek, demokratikusnak csúfolt, magyarság ellen, mefisztói rondó, egész világ, üzletvilág tűzön-vízen, egészségügy halálát, profitorientálttá válik, egyik valódi, szőke miniszternő, első számú, üzletvilágot szolgálja, ismert kisebbségi, tényszerű tájékoztatáshoz, elmúlt rendszer, parlamenti ellenzék, 1970-es évek, kezdetkor sejthető, bevált oktatást, feje tetejére, orvosi tantárgyak, évszázada bevált, klinikai tárgyak, adott félévben, szervrendszer tárgyalása, kórélettanig anélkül, elmúlt évtizedek, egykor gondolkodó, ország szorongatott, külföldi betegellátást, piac után, külföldi kezeléseket, európai várólisták, helyükön vannak, hasonlatot kell, egészségügy helyzetéről, orvos-beteg kapcsolat, bizonytalanság orvosban, póker-arcú janicsárokat, könnyebb érthetőség, vita arról, üzleti biztosítási, autó- vagy, jogos kifizetések, körbe lépnek, európai orvoslást, vizitdíj ellen, orvosnak első, fizetségről való, díjazást illetően, azonnali gyógykezelést, akut betegségekben, pénz megszerzése, emberi gondolkodáshoz, beteget kezében, természet megőrzésén, parlamenti ügyvitel, beteg társadalom, miniszterasszony, összefüggéseiben, természetellenes, franciaországban, megmozdulásoktól, bekövetkeztekor, szervrendszerek, szakszervezetek, demokratikusnak, tájékoztatáshoz, ultraliberális, gondolkodáshoz, vezérigazgatót, gondolatsornak, megváltoztatni, szétszabdalása, jelentőségében, bizonytalanság, átalakításának, nyugtalankodni, médiacsatornán, megfogalmazott, beavatkozásra, megválasztott, háttérhatalom, megfizetetten, mesterségesen, gyógykezelést, betegségekben, vitatkozással, gyakorlatától, megszavazásra, demonstrációk, nyilatkozatok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.